Skip to content Skip to footer

Majówkowy piknik – jak urozmaicić przysmaki w koszyku?

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Zapowiadają się większe wyprawy i mały piknikowe wyjazdy. Co jednak kiedy w twoim koszyku wieje nudą? Masz już dość sztampowych kanapek i kiełbasy lub karkówki z grilla? Niestety w głowie wieje pustką… Wypróbuj któryś z oryginalnych i przepysznych przepisów na urozmaicenie majówkowego koszyka ciekawymi przekąskami.

Dla mięsożerców

Jeżeli jesteś fanem soczystego mięska musisz koniecznie wypróbować te przepisy!

Kolorowe szaszłyki

Będziesz potrzebować:

  • 400g mięsa z sarny (najlepiej łopatki)
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 niewielka cebula
  • kilka kabanosów
  • 1 główka czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • patyczki do szaszłyków

Do sosu:

  • śmietana 12%
  • gorgonzola
  • 100 ml soku pomarańczowego

Mięso z sarny marynujemy w ziołach prowansalskich i soli przez kilka godzin. Mango kroimy w dużą kostkę, kabanosy w mniejsze kawałeczki, a cebule w ósemki. Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki. Teraz nadziewamy wszystkie składniki na patyczki. Możemy przygotować szaszłyki w piekarniku i zabrać je na piknik lub zrobić je na majówkowym grillu. Aby przygotować sos podgrzewamy na małym palniku gorgonzolę, aż się roztopi, dodajemy śmietanę i sok pomarańczowy, ciągle mieszając i nie doprowadzając do zagotowania. polewamy składniki schłodzonym sosem.

Dziki burger

  • Będziesz potrzebować:
  • 250g mięsa z dzika
  • 400ml czerwonego wytrawnego wina
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średniego buraka
  • 1 małą cebulę
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • bułki do hamburgerów
  • kilka liści ulubionej sałaty
  • kilka plastrów sera korycińskiego lub oscypka

Mięso z dzika mielimy, zalewamy czerwonym winem, dodajemy czosnek i gałązki rozmarynu, tak zamarynowane wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie tego czasu formujemy kotlety, które możemy upiec na grillu lub usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Buraka dokładnie myjemy, obieramy i smarujemy marynatą z dzika. Układamy go na folii do pieczenia, dorzucamy czosnek i rozmaryn z marynaty, a następnie pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. W tym czasie możemy przygotować sos. W tym celu mieszamy majonez sokiem cytryny i odrobiną wina z marynaty. Bułki przekrajamy na pół i smarujemy je sosem. Układamy na nich sałatę, pokrojoną w plastry cebulę, ser, [pokrojonego w plastry buraka i kotlet z dzika Przykrywamy drugą częścią bułki.

Vege-zycje

Vege-zycje, czyli propozycje dla wegetarian. Jeżeli jesteś fanem warzyw, serów i ryb, na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.

sałatka z makrelą

Będziesz potrzebować:

  • 1 wędzonej makreli
  • mixu sałat
  • kilku garści żurawiny
  • niewielkiej kostki sera cheddar
  • garść orzechów włoskich
  • 1 czerwonej cebuli

Do sosu:

  • pół awokado
  • 50ml soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • kilka kropli oliwy
  • łyżkę kefiru

Z makreli wyjmujemy ości i dzielimy ją na niewielkie kawałki. Ser kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Awokado rozdrabniamy, dodajemy wodę, sok z cytryny, oliwę, wodę i kefir. Wszystko dokładnie blendujemy. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy.

Miska pełna smaku

Będziesz potrzebować:

  • żaroodpornych miseczek
  • kilku jajek
  • 1 małej papryki czerwonej
  • kilkunastu oliwek
  • niewielkiej cebuli dymki
  • puszki pomidorów krojonych
  • serka topionego
  • soli i czosnku granulowanego do smaku

Paprykę kroimy w drobną kostkę, podobnie postępujemy z serkiem topionym. Cebulę kroimy z piórka. Wrzucamy składniki do miseczek, na górze umieszczamy surowe jajko. Grilujemy przez kilkanaście minut.

Leave a comment

0.0/5