Majówka zbliża się wielkimi krokami. Zapowiadają się większe wyprawy i mały piknikowe wyjazdy. Co jednak kiedy w twoim koszyku wieje nudą? Masz już dość sztampowych kanapek i kiełbasy lub karkówki z grilla? Niestety w głowie wieje pustką… Wypróbuj któryś z oryginalnych i przepysznych przepisów na urozmaicenie majówkowego koszyka ciekawymi przekąskami.
Dla mięsożerców
Jeżeli jesteś fanem soczystego mięska musisz koniecznie wypróbować te przepisy!
Kolorowe szaszłyki
Będziesz potrzebować:
- 400g mięsa z sarny (najlepiej łopatki)
- 1 dojrzałe mango
- 1 niewielka cebula
- kilka kabanosów
- 1 główka czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- patyczki do szaszłyków
Do sosu:
- śmietana 12%
- gorgonzola
- 100 ml soku pomarańczowego
Mięso z sarny marynujemy w ziołach prowansalskich i soli przez kilka godzin. Mango kroimy w dużą kostkę, kabanosy w mniejsze kawałeczki, a cebule w ósemki. Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki. Teraz nadziewamy wszystkie składniki na patyczki. Możemy przygotować szaszłyki w piekarniku i zabrać je na piknik lub zrobić je na majówkowym grillu. Aby przygotować sos podgrzewamy na małym palniku gorgonzolę, aż się roztopi, dodajemy śmietanę i sok pomarańczowy, ciągle mieszając i nie doprowadzając do zagotowania. polewamy składniki schłodzonym sosem.
Dziki burger
- Będziesz potrzebować:
- 250g mięsa z dzika
- 400ml czerwonego wytrawnego wina
- kilka gałązek rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 1 średniego buraka
- 1 małą cebulę
- kilka łyżek majonezu
- kilka łyżek soku z cytryny
- bułki do hamburgerów
- kilka liści ulubionej sałaty
- kilka plastrów sera korycińskiego lub oscypka
Mięso z dzika mielimy, zalewamy czerwonym winem, dodajemy czosnek i gałązki rozmarynu, tak zamarynowane wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie tego czasu formujemy kotlety, które możemy upiec na grillu lub usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Buraka dokładnie myjemy, obieramy i smarujemy marynatą z dzika. Układamy go na folii do pieczenia, dorzucamy czosnek i rozmaryn z marynaty, a następnie pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. W tym czasie możemy przygotować sos. W tym celu mieszamy majonez sokiem cytryny i odrobiną wina z marynaty. Bułki przekrajamy na pół i smarujemy je sosem. Układamy na nich sałatę, pokrojoną w plastry cebulę, ser, [pokrojonego w plastry buraka i kotlet z dzika Przykrywamy drugą częścią bułki.
Vege-zycje
Vege-zycje, czyli propozycje dla wegetarian. Jeżeli jesteś fanem warzyw, serów i ryb, na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.
sałatka z makrelą
Będziesz potrzebować:
- 1 wędzonej makreli
- mixu sałat
- kilku garści żurawiny
- niewielkiej kostki sera cheddar
- garść orzechów włoskich
- 1 czerwonej cebuli
Do sosu:
- pół awokado
- 50ml soku z cytryny
- 50 ml wody
- kilka kropli oliwy
- łyżkę kefiru
Z makreli wyjmujemy ości i dzielimy ją na niewielkie kawałki. Ser kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Awokado rozdrabniamy, dodajemy wodę, sok z cytryny, oliwę, wodę i kefir. Wszystko dokładnie blendujemy. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy.
Miska pełna smaku
Będziesz potrzebować:
- żaroodpornych miseczek
- kilku jajek
- 1 małej papryki czerwonej
- kilkunastu oliwek
- niewielkiej cebuli dymki
- puszki pomidorów krojonych
- serka topionego
- soli i czosnku granulowanego do smaku
Paprykę kroimy w drobną kostkę, podobnie postępujemy z serkiem topionym. Cebulę kroimy z piórka. Wrzucamy składniki do miseczek, na górze umieszczamy surowe jajko. Grilujemy przez kilkanaście minut.