Buraki czerwone są warzywami o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Dlaczego warto je jeść? Jak przyrządzić je tak, aby zachwycały smakiem?
Dlaczego warto jeść buraki?
W burakach znajduje się wiele wartościowych substancji, dlaczego polecane są one jako element zdrowej diety.
Są bogate w błonnik, minerały i witaminy, a także w antyoksydanty, czyli w związki o działaniu przeciwutleniającym. Zawierają one między innymi dużo kwasu foliowego oraz betaninę.
Jedzenie buraków polecane jest szczególnie trakcie przeziębień, grypy, ponieważ wzmacniają one naturalną odporność. Również poleca się je kobietom w ciąży.
Jakie dania można przyrządzać z buraków?
Buraki to warzywa, które mogą być wykorzystane do przyrządzenia wielu wyśmienitych potraw. Często wybierane są one na obiady, ale również nadają się na śniadania czy kolacje.
Można również przygotowywać różne przetwory z buraków, które pozwalają cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Z buraków przyrządza się również sok oraz zakwas, który używany jest do gotowania barszczu.
Buraki na obiad – gotowane, pieczone
Na obiad bardzo często przyrządza się buraczki gotowane albo buraki pieczone w piekarniku.
Gotowane buraki, które następnie są tarte i przyprawiane, świetnie smakują z mięsami i ziemniakami. Te pieczone w piekarniku można uzupełnić także o aromatyczne przyprawy. Pieczenie uznawane jest za najlepszy sposób przyrządzania buraków, ponieważ zachowują one wtedy więcej substancji aktywnych niż przy gotowaniu.
Przetwory z buraków – tarte, kiszone, w zalewie octowej
Można również przygotowywać różnorodne przetwory z buraków, które nadają się jako dodatek do obiadów, śniadań czy kolacji. Z pewnością posmakują wszystkim wielbicielom tych warzyw.
Popularne są przetwory jak buraczki tarte, kiszone buraki, buraki w zalewie octowej. Przyrządza się też sałatki z buraków, na przykład z cukinią, papryką, chrzanem.
Do przygotowywania przetworów z buraków można też wykorzystać różne aromatyczne przyprawy, na przykład czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, papryczkę chili, a nawet cynamon.