Majówka zbliża się wielkimi krokami. Zapowiadają się większe wyprawy i mały piknikowe wyjazdy. Co jednak kiedy w twoim koszyku wieje nudą? Masz już dość sztampowych kanapek i kiełbasy lub karkówki z grilla? Niestety w głowie wieje pustką… Wypróbuj któryś z oryginalnych i przepysznych przepisów na urozmaicenie majówkowego koszyka ciekawymi przekąskami.
Dla mięsożerców
Jeżeli jesteś fanem soczystego mięska musisz koniecznie wypróbować te przepisy!
Kolorowe szaszłyki
Będziesz potrzebować:
- 400g mięsa z sarny (najlepiej łopatki)
 - 1 dojrzałe mango
 - 1 niewielka cebula
 - kilka kabanosów
 - 1 główka czosnku
 - zioła prowansalskie
 - sól
 - patyczki do szaszłyków
 
Do sosu:
- śmietana 12%
 - gorgonzola
 - 100 ml soku pomarańczowego
 
Mięso z sarny marynujemy w ziołach prowansalskich i soli przez kilka godzin. Mango kroimy w dużą kostkę, kabanosy w mniejsze kawałeczki, a cebule w ósemki. Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki. Teraz nadziewamy wszystkie składniki na patyczki. Możemy przygotować szaszłyki w piekarniku i zabrać je na piknik lub zrobić je na majówkowym grillu. Aby przygotować sos podgrzewamy na małym palniku gorgonzolę, aż się roztopi, dodajemy śmietanę i sok pomarańczowy, ciągle mieszając i nie doprowadzając do zagotowania. polewamy składniki schłodzonym sosem.
Dziki burger
- Będziesz potrzebować:
 - 250g mięsa z dzika
 - 400ml czerwonego wytrawnego wina
 - kilka gałązek rozmarynu
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 średniego buraka
 - 1 małą cebulę
 - kilka łyżek majonezu
 - kilka łyżek soku z cytryny
 - bułki do hamburgerów
 - kilka liści ulubionej sałaty
 - kilka plastrów sera korycińskiego lub oscypka
 
Mięso z dzika mielimy, zalewamy czerwonym winem, dodajemy czosnek i gałązki rozmarynu, tak zamarynowane wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie tego czasu formujemy kotlety, które możemy upiec na grillu lub usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Buraka dokładnie myjemy, obieramy i smarujemy marynatą z dzika. Układamy go na folii do pieczenia, dorzucamy czosnek i rozmaryn z marynaty, a następnie pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. W tym czasie możemy przygotować sos. W tym celu mieszamy majonez sokiem cytryny i odrobiną wina z marynaty. Bułki przekrajamy na pół i smarujemy je sosem. Układamy na nich sałatę, pokrojoną w plastry cebulę, ser, [pokrojonego w plastry buraka i kotlet z dzika Przykrywamy drugą częścią bułki.
Vege-zycje
Vege-zycje, czyli propozycje dla wegetarian. Jeżeli jesteś fanem warzyw, serów i ryb, na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.
sałatka z makrelą
Będziesz potrzebować:
- 1 wędzonej makreli
 - mixu sałat
 - kilku garści żurawiny
 - niewielkiej kostki sera cheddar
 - garść orzechów włoskich
 - 1 czerwonej cebuli
 
Do sosu:
- pół awokado
 - 50ml soku z cytryny
 - 50 ml wody
 - kilka kropli oliwy
 - łyżkę kefiru
 
Z makreli wyjmujemy ości i dzielimy ją na niewielkie kawałki. Ser kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Awokado rozdrabniamy, dodajemy wodę, sok z cytryny, oliwę, wodę i kefir. Wszystko dokładnie blendujemy. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy.
Miska pełna smaku
Będziesz potrzebować:
- żaroodpornych miseczek
 - kilku jajek
 - 1 małej papryki czerwonej
 - kilkunastu oliwek
 - niewielkiej cebuli dymki
 - puszki pomidorów krojonych
 - serka topionego
 - soli i czosnku granulowanego do smaku
 
Paprykę kroimy w drobną kostkę, podobnie postępujemy z serkiem topionym. Cebulę kroimy z piórka. Wrzucamy składniki do miseczek, na górze umieszczamy surowe jajko. Grilujemy przez kilkanaście minut.